Jõulumenüü

Mul on kogunenud siit ja sealt üks väike virn vanu ajakirju/ ajalehti, mida aeg-ajalt on hea sirvida. Viimati ajaviiteks neid lapates jäi silma eesootava jõuluajaga seotud toidusedel. Kes ei taha vaevata oma pead sellega, mida jõulude ajal süüa, siis palun: Eesti Naine, nr 12 1930 annab menüü.

Jõulukuu söögisedel

Pühapäeval

Hommikuks: Põrsasült, maksapasteet. Kohv. Vormipiparkook

Lõunaks: Rooskapsasupp juustu leibadega. Pikkpoiss ehk valejänes kartulite ja peedisalatiga. Mahla tarretis

Õhtuks: Praetud tanguvorst paluka salatiga. Tee. Sai marmelaadiga

Esmaspäeval

Hommikuks: Eelmisest lõunast järele jäänud pikkpoiss. Tatratangu supp

Lõunaks: Hautatud neerud riisi ja aiaviljaga. Õunakompott

Õhtuks: Marineeritud heeringas. Tee. Porgandipiruk

Teisipäeval

Hommikuks: Kaeratangu puder sula või ja rõõsapiimaga

Lõunaks: Hapukapsa supp sealihaga. Pannkoogid keedisega

Õhtuks: Soola sees keedetud singi taigen sula võiga. Tee võileivaga

Kolmapäeval

Hommikuks: Eelmisest lõunast järele jäänud liha. Kohv. Sepik

Lõunaks: Praetud silgud kartulipudruga. Kõrvitsasupp

Õhtuks: Pannkoogid täidetud liinaseguga. Kört

Neljapäeval

Hommikuks: Praetud kartulipuder. Heering. Hapupiim

Lõunaks: Põrsaliha supp. Kohupiima vormiroog

Õhtuks: Ahjus praetud tanguvorst. Tee. Kapsapirukas

Reedel

Hommikuks: Tangupuder peki kastmega. Rõõskpiim

Lõunaks: Hernesupp sealihaga

Õhtuks: Heeringa ja kartuli vormiroog. Tee. Odrajahu karask

Laupäeval

Hommikuks: Eelmisest lõunast järelejäänud hernesupp soendatult

Lõunaks: Paksud kapsad sealihaga

Õhtuks: Maksavorst. Tee. Plaadipiparkook

Taluperenaine 12/ 1937 annab täpse jõulupühade-aegse menüü ka:

Jõulukuu- ja jõulupühade söögisedel.

Jõululaupäev

Õhtuks: Ahjus küpsetatud seaküljeliha õunte ja pruunide kartulitega. Verivorstid palukakeedisega. Tee küpsiste ja jõulusaiaga

I Jõulupüha

Hommikuks: Sült mädarõikakastmega, marineeritud silgud, või maksapasteet või vorst. Kohv, jõulusai, peenleib

Lõunaks: Külm seaküpsis, keedetud kartulid sooja kastme ja kapsastega, õunamarmelaad salatiks. Tarrend või kompott

Õhtuks: Sültvorst, peedisalat, lihasalat, verivorstid, või, juust. Tee küpsiste ja jõulusaiaga

II Jõulupüha

Hommikuks: Kartulisalat, marineeritud silgud, sült, peedisalat, mädarõikakaste. Peenleib, jõulusai, kohv

Lõunaks: Ahjus küpsetatud seaküljeliha, hernepuder, hapukapsa toorsalat, pruunid kartulid. Pudelikompott: õunad, pirnid

Õhtuks: Seenesalat kartulitega, sültvorst, maksapasteet. Tee, peenleib, või, jõulusai

III Jõulupüha

Hommikuks: Keedetud kartulid, sült, peedisalat. Peenleib, või, jõulusai, kohv

Lõunaks: Verivorstid, palukasalat, sealiha pruunide kartulitega. Kakao küpsiste ja saiaga

Õhtuks: Kaalikavorm, sealihalõiked, maksapasteet, juust, või, peenleib. Tee

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: